Asteroid Bennu’dan malzeme, uzayda yaşam için yaygın koşulları doğrular

 

Bennu örnekleri, detay göstermek için kasıtlı olarak mor boyalı sodyum karbonat damarlarını gösterir. Kredi: Rob Wardell/Tim McCoy/Smithsonian Enstitüsü; Renklendirme: Heather Roper/Arizona Üniversitesi2023’te NASA’nın Osiris-Rex uzay aracı, asteroit Bennu’dan Dünya’ya 121 gram malzeme iade etti. Geçen yıl ön analiz, Bennu’nun su açısından zengin bir ortamda kurulduğunu öne sürmüştü.

İki makalede yayınlanan yeni veriler bu hipotezi desteklemekte ve erken güneş sisteminde yaşam fırsatlarının daha önce düşünülenden daha yaygın olabileceğini öne sürmektedir. Araştırma dergilerde yayınlandı Doğa Astronomi Ve Doğa.

Örneklerle çalışan araştırmacılar, yeryüzündeki tüm canlılarda protein oluşturmak için gereken 20 bilinen amino asidin 14’ü dahil olmak üzere binlerce farklı organik bileşik buldular.

Ayrıca, bazıları nadir olan, bazıları daha önce bilinmeyen bazıları da dahil olmak üzere protein oluşumuna dahil olmayan 19 amino asit tanımladılar. Adenin, guanin, sitozin ve timin yanı sıra RNA’daki timinin yerini alan urasil dahil olmak üzere beş nükleobaz da bulundu.

Bununla birlikte, bilim adamları elde edilen verilerin Bennu’da yaşamın varlığını göstermediğini vurguladılar.

“Asteroit, hayatın yapı taşlarının öncüllerinin çoğunu içeriyor, ancak bu, Bennu’da yaşamın var olduğu anlamına gelmiyor. Ancak, yaşam koşullarının erken güneş sisteminde yaygın olduğunu gösteriyor ”dedi.

Ekip ayrıca azot bakımından zengin ve amonyak açısından zengin bileşiklerin arttığını buldu, Bennu’nun ana gövdesinin muhtemelen amonyak buzu ve diğer uçucuların stabil kalabileceği güneşten uzak bir bölgede olduğunu gösteren bir bulgu.

“Bu sonuçlara güvenebiliriz. Yüksek amonyak konsantrasyonları beklenmedik ve Ryugu gibi diğer nesnelerde görülen seviyelerden önemli ölçüde daha yüksekti ”diyor NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde kıdemli bir bilim adamı olan Danny Glavin.

Çalışmanın ilginç bir yönü amino asitlerin kiralaydı. Yeryüzündeki yaşam solak formlara dayanırken, Bennu’da eşit miktarda sol elle ve sağ elle formlar bulundu ve erken güneş sisteminde amino asitlerin dağılımı hakkında mevcut fikirlere meydan okuyor.

Buna ek olarak, daha önce meteoritlerde bulunmayan mineraller, örneklerde bulundu ve erken güneş sisteminin bileşimi hakkında daha fazla bilgi edinmemize izin verdi.

“Bennu örnekleri, bilinen dünya dışı örneklerde analogları olmayan moleküller ve mineraller içerir. Onları incelemenin kökenimizi anlamak için önemli etkileri vardır ”dedi.

Karbonlu bir asteroit olan Bennu, muhtemelen su açısından zengin bir ana gövdenin parçalarından oluşuyordu. Araştırmalar, Bennu’nun tuzlu suyunda ilginç kimyasal reaksiyonlara sahip olabileceğini ve yaşamı destekleyebilecek koşullar yarattığını gösteriyor.

“Bennu yaşam için gerekli tüm unsurlara sahip olmasına rağmen, oluşmadı. Bu, dünyadaki benzersiz biyolojik çeşitliliği vurgulamaktadır ”diye ekledi Russell.

Smithsonian Müzesi’nden Tim McCoy çalışmasının baş yazarı, bu tür örneklerle mikron düzeyinde çalışmanın, gezegensel ölçekte meydana gelen süreçleri daha iyi anlamaya yardımcı olacağını belirtti.

Tavsiye Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir