Mars ve Venüsde yaşanabilir mi ?
Mars ve Venüsde yaşanabilir mi ?
Mars – Dünya – Venüs kardeş miydiler ?
Neden bu denli yakın 3 gezegen bu kadar farklı oluşum içinde ?
Bu soruların cevapları aslında önceden verilmiş biz sadece yorumlayabiliriz.
İncelendiğinde 3 gezegeninde aslında yapısal olarak aynı olduğu görülmüş. NASA nın uydular vasıtası ile elde ettiği bilgiler ışığında 3 gezegen aynı zamanlarda oluşmuş.
Güneşe bizden daha yakın Venüsdür. Mars ise daha uzak ve daha küçük.
Ancak bütün 3 gezegenin iç yapıları birebir aynıdır.
İç yapılarından kastımız çekirdek ( magma sistemleri ) halen üç gezegende tam olarak soğumuş değiller…
3 Gezegende hemen hemen aynı zamanda oluşmuşlar. 3 ündede yüzey suyu, metan gazı ve amonyak bulunan bir atmosferleri vardı.
Su tüm gezegenlerde oluştuğu gibi bu gezegenlerin ilk zamanlarında bulunuyordu. ( Su bilindiği gibi en basit atom olan hidrojenin bir oksijen ile bağlanması ile oluştuğu için çok kolay gezegenlerin ilk anlarında oluşuyor. )
Bugün bu 3 gezegen birbirinden çok farklılar. Venüs kaynıyor. Mars donuyor. Sadece Dünyada yaşam var.
Mars ve Venüsde yaşanabilir
Peki bu duruma nasıl geldiler ?
Dünyada yaşam olması diğer gezegenlerde var anlamı taşıyacak mı ?
Volkanlar yeni Venüste CO2 üretti. Isının sera etkisi nedeni ile daha da yükseklere çıkmasına neden oldu. Okyanuslar buharlaştı.
Sıcaklık ilk zamanlarda şimdiki kadar yüksek değildi. Buna rağmen volkanlar venüsün sonu olacaktı.
Su buharı sera etkisini hızlandırdı. Gezegendeki tüm sıvılar buharlaştı. Uzaydan gelen UV dalgaları su moleküllerinin ayrışmasına sebep oldu
Volkanların CO2 etkisi atmosfer tabakasının üst katmanlarını kalınlaştırdı böylece atmosfere giren ısı geri uzaya kaçmadı. Gittikçe yükselen bir ısı gezegeni kavurmaya başladı.
Ortaya çıkan hidrojen uzaya dağıldı.Kalan oksijen kayalara bağlandı. Su döngüsü böylece kayboldu.Geriye kalan O2 atmosferde CO2 olarak kaldı
Sudaki hidrojen çok gevşek bağ içinde olduğu için uzaya kaçmaya devam etti. O2 ise oksitlenmeleri sağlayarak kayaçların oksitlenmesine neden oldu. Halen Venüs kayalarında bolca O2 bulunuyor. Ama gezegende Hidrojen rastlamak oldukça zor…
Venüsde Dünyadaki gibi depremler olsa idi. Karbon içeren kayalar kismen geri dönüşüme girecek ve bu sayede CO2 birikimi yavaşlayacaktı.
Depremlerin olmaması venüsün güneşe daha yakın olması ve dönme hızının yüksekliğinden kaynaklanıyor. Depremler kayaçlardaki karbonun yok olmasını sağlayacağı için CO2 dengesi için önemliydi ancak gezegen bundan mahrum kaldı…
Suyun olmaması kaygan bir zemin sağlayamadı ne yazık ki. Bu durum ve güneşe yakınlık Venüs ün cehenneme dönmesine yol açtı.
Depremlerin olmaması venüsde suyun olmaması ile doğru orantılıydı. Su toprağın kaygan bir hale gelerek depremlerin çoğalmasında etkendi.
Ancak Mars da durumlar farklı oldu. Dünyadan küçük olan ve güneşe uzak olan Mars ısısını çabuk kaybetti. İç kısmı katılaştı. Yüzeyi dondu.
Mars ve Venüsde yaşanabilir
Mars venüsün tam zıt bir gelişime doğru yolculuk etti. Uzak olduğu için dış cephesi hızla soğudu. Ancak iç kısmı katılaşmasına rağmen içlere doğru bir magmaya halen sahip.
Sera gazı CO2 i püskürtecek yanardağlar Mars da olmayınca ısıyı hapsetecek örtü oluşamadı. Sıcaklık hızla düştü. Su dondu…
Isının olmaması marsta kayaçlar içinde kalan suyun donmasına neden olacaktı. Halen yeni gelen bilgilerde marstaki suyun zaman zaman ortaya çıktığı biliniyor.
Koruyucu bir manyetik alanı ve yerçekiminin zayıflığı Mars ın incelen atmosferinin güneş rüzgarları ile savrulup yok olmasına neden oldu.
Marsta atmosfer tamamen yok oluncaya kadar bu süreç devam etti.
Mars biraz daha büyük olup kütle çekimi birazcık yüksek olsaydı ve Güneşe daha yakın olsaydı dondurucu kaderi böyle olmayacaktı…
Mars belkide insanoğlunun dünyadan sonra yaşam alanı olabilecek güneş sistemindeki tek gezegen. Suyun ortaya çıkarılarak bir atmosfer oluşturulması belkide yaşama elverişli hale gelmesini sağlayabilecek.
Dünya güneşe daha yakın olsaydı Venüs gibi buharlaşıp kururdu. Daha küçük olsa Mars gibi donar ve atmosferini yitirirdi…
Dünyanın şu anki durumuna göre analiz ettiğimizde bu durumu insanoğlu kendisi hazırlamıyor mu sizce.
Venus: Çok fazla CO2 in bir gezegeni cehenneme,
Mars : Çok az CO2 in donmasına neden olacağına örnek…
Her ikiside bize bir uyarı…
Dünyanın dengesinin sadece birkaç elementin atmosferdeki durumana bağlı kaldığını kaç kişi biliyor acaba.
Kullandığınız her CO2 üreten cihaz dünyaya neler kayıp ettiriyor.
Dünyada her şey su ve yaşamın oranı tamı tamına doğru oranlarda.Böyle bir gezegende yaşamak büyük bi şans. İnsanoğlu kendi sonunu hazırlamazsa…
Bakalım insanın kaderi mi yoksa dünyanın kaderi mi baskın çıkacak.
Mars ve Venüsde yaşanabilir olması dünya için bir fırsat olabilir mi peki ?
…
Konu bugün MARS iniş yapan NASA nın marsda yaşam arayacak uydusu Curiosity nin insanoğlunun kaderinde ne kadar önem kazandığını ve ABD nin kaçacağı bir gezegen bulma telaşı üzerine yazılmıştır.
http://mars.jpl.nasa.gov/msl/
Yakın zamanda seyrettiğim bir belgeselde yıldızların ömrünü bitirdiğinde önce büyüdüğü, sonra küçüldüğü ve en sonunda karadelik formunu aldığı anlatılıyordu. Bizim yıldızımız Güneş’in de bir gün ömrünü tamamlayacağı ve ilk önce kırmızı dev olacağı (mevcut hacminin 200 katına kadar büyüyeceği) ve bu büyüme aşamasında Merkür, Venüs ve Dünya’yı yutacağı anlatılıyordu. Mars’a olan ilgi sanırım bugünkü teknolojimiz ile gidilebilecek en yakın gezegen olmasından kaynaklanıyor…