Türkiyede sosyal durumlar :
Konuya girmeden önce sosyolog olmadığımı gözlemlerimi paylaşmak istediğimi ifade edeyim.
Ülkemizde özellikle 1990 sonrası kadın-erkek ilişkileri, kadının toplumdaki rolü, hukuki olarak kadın haklarındaki düzenlemeler, kadının üretim sürecine katılımındaki gelişmeler, evlilik ve rollerdeki değişim, boşanmalardaki artış gibi konular toplumdaki en önemli konulardandır.
Ben bunu sebeplerini maddeler olarak sıralamaya çalıştım:
1-İş bulmak çok zorlaştı ve bulunan işlerde kazanılan gelirler düşük.
2-Evliliğe yönelik kızların ve ailelerinin beklenti, talepleri arttı.
3-Özellikle büyük şehirlerde kız-erkek arkadaşlığı, flörte bakış daha ılımlı hal aldı.
4-Anlayış değişti örf adet etkisi azaldı.
5-Hukuki olarak kanunlar kadınlara daha geniş haklar tanıdı.
6-Eskiden kız ailesi erkek tarafına kızını verirken o evden kefenin çıkar derdi şimdi bu anlayış kalmadı.Aileler kızlarının arkasında olabiliyor boşansa dahi.
Türkiyede sosyal durumlar
7-Muhafazakar kızlar olsun diğer görüşte özgür davranabilen kızlar olsun trafiğe çıkması, kendine bakması, iş bulup çalışması, eğitimini devam ettirmesi ve üretim sürecine katılması daha anlayışla karşılanmaya başladı.
Bunların sebebi kapitalist düzenin sosyal değer ve yargılarının kentleşme sürecinde toplumca daha çok benimsenmeye başlanmasıdır.
Erkeklerin iş bulamaması ya da düşük gelir elde etmeleri kadınların üretim sürecine daha çok katılmalarına sebep oldu.
8-Evlilikte erkeklerin rolleri değişti ve eşine daha yardımcı olmaları, çocuk bakımı vs konusunda daha katılımcı olmaları beklenmeye başladı.
9-Kapitalist değer yargılarının topluma hakim olması tüketime yönelik eğilimdeki artış, evlilik konusunda çekirdek aileye gidiş, teknolojideki çılgın ilerleme, toplumumuzdaki geniş aile yapılanmasını, fedakarlık ve yardımlaşmayı azaltıp, evliliklerde sevgiden çok mantığa ve isteklere yönelmeyi getirdi.
Bu konuda görüş ve yorumlarınızı, katkılarınızı bekliyorum.
Evet sayın hocam doğru bir yaklaşım.İlerleyen gelişmelerle birlikte toplumda erkek-kadın ilişkilerinde de tabi ki gerileme olması mümkün olmazdı.Değişen her şey gibi bu ideolojide de değişimler oldu.
Bir kaç yüzyıl önce Osmanlı toplumunda kadının yeri belliydi.Şimdi de belli 🙂 diyelim ve noktayı koyalım anlayana :))