Bilim İnsanları Dünyanın Derinlerinde Gelişen Mikrobiyal Yaşamı Keşfediyor

 

Yeraltı ekosistemleri yepyeni bir anlam kazandı. Uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yapılan yeni bir çalışma, güneşin hayat veren ışığından çok uzakta, Dünya’nın yeraltı yüzeyinin derinliklerinde gelişen geniş mikrop topluluklarını ortaya çıkardı.

Science Advances dergisinde yayınlanan çalışma, sekiz yıllık titiz bir çalışmanın sonucudur. araştırmadünya çapındaki mikrobiyomlardan 1.400’den fazla veri kümesini analiz ediyor. Bulgular, yaşamın güneş ışığına bağımlılığı ve yüzeye yakın yerlerdeki bolluğu hakkında uzun zamandır kabul edilen varsayımlara meydan okuyor.

Keşiflerin başında, yer kabuğundaki çatlak ve yarıkların gezegendeki tüm mikrobiyal hücrelerin yarısından fazlasını barındırabileceğinin ortaya çıkması geliyor. Bu, ayaklarımızın altındaki yaşam çeşitliliğinin Dünya’nın yüzey ekosistemlerine rakip olabileceğini, hatta onu aşabileceğini gösteriyor.

“Genel olarak, Dünya yüzeyinin altına ne kadar derine inilirse, mevcut enerjinin o kadar az olacağı ve hayatta kalabilecek hücre sayısının o kadar az olacağı varsayılır.” açıkladı Woods Hole Deniz Biyolojisi Laboratuvarı’nda mikrobiyal ekolojist olan baş yazar Emil Ruff.

“Oysa ne kadar fazla enerji mevcutsa, o kadar fazla çeşitlilik üretilebilir ve korunabilir; bol güneş ve sıcaklığın olduğu tropikal ormanlarda veya mercan resiflerinde olduğu gibi.”

Ruff, “Ancak bazı yeraltı ortamlarında çeşitliliğin yüzeydeki çeşitliliğe rakip olabileceğini, hatta aşamayacağını gösteriyoruz” diye ekledi.

Ekibin bulguları, daha önce tanınmayan bir “evrensel ekolojik ilkeye” işaret ediyor ve makalelerinde “birçok yeraltı ortamındaki tür zenginliği ve eşitliğinin, yüzey ortamlarındakilere rakip olduğu” belirtiliyor.

Bu araştırmadan önce, mikrobiyal veri setlerinin nasıl toplandığı ve analiz edildiği konusunda çok az standardizasyon vardı ve bu da küresel karşılaştırmaları zorlaştırıyordu.

Bu durum, 2016 yılında, çalışmanın ortak yazarlarından Bay Paul Merkezi moleküler biyoloğu Mitchell Sogin’in, dünya çapındaki araştırmacıların mikrobiyal DNA veri kümelerini birleştirmek için bir anket başlatmasıyla değişmeye başladı.

Sonuç, ekibin Utah Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından örneklenen Dünya kabuğundaki bir çatlak gibi farklı ortamlardan gelen örnekleri İspanya’daki Universidad de Valladolid’deki bilim adamları tarafından analiz edilen bir mikrobiyal toplulukla karşılaştırmasını sağlayan standartlaştırılmış bir çerçeveydi.

Bu bulgular, evrendeki yaşamın dayanıklılığı ve çeşitliliğinin gelecekte keşfedilmesine kapıyı açıyor.

Tavsiye Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir