Sıcaklıkların sonu gelecek mi ?

Sıcaklıkların sonu gelecek mi ?

Dünya üzerinde son bir haftadır hızla artan sıcaklık haberleri ve iklim değişikliği bilgileri geliyor.

Türkiyede bu hafta içinde görülmemiş bir sıcaklık dalgası ile karşı karşıya kalacak sıcaklık ortalamalarının üzerine çıkması beklenen bir sıcak dalga Türkiyenin güneyinden giriş yaparak kuzeye kadar ilerleyecek.

Dün gerçekleşen hava durumu sonucu

Hava sıcaklıkları dünya genelindeki artışı neticesinde Grönland adası üzerindeki buzulların %97 sinin erimeye başlamasına sebep oluyor. Bir hafta önce Grönland adasından şimdiye kadar ayrılmış en büyük buz parçası ( 220 km uzunluğunda ) denize düştü.

Erimeye başlayan grönland buzullarının durumu

Ayrılan buzun durumu

Japonyada meydana gelen ısı dalgası nedeni ile bir hafta içinde 5467 kişi hastanelere kaldırılmış bulunuyor. Bu sayının çok daha fazlasının etkilendiği ülkedeki aşırı sıcaklık nedeni ile kitlesel ölümlerin olmasından korkuluyor.

Sıcaklıkların sonu

http://www.japantimes.co.jp/text/nn20120725b1.html

Dünya üzerindeki sıcaklık anomalileri devam ediyor.

Dünyadaki son sıcaklıkları gösteren aşağıdaki haritada görülebileceği gibi sibirya ve civarında görülen sıcaklıkların afrika ve ortadoğuda oluşan sıcaklıklara eşit olduğu. Amazon üzerindeki sıcaklığın ise beklenenin altında olduğu görülebiliyor.

Bu durum bir kutup değişimi veya Dünyanın dönüş açısında bir değişimi gösteriyor.

Kırmızı bölgelerden düzgün bir çizgi çekecek olursanız yeni ekvator çizgisinin nerede oluşmaya başladığını görebilirsiniz.

NASA nın yayınladığı en fazla sıcaklık değişiminin gözlendiği bölge haritasındada durum teyit edilmiş durumda.

Dünyanın kutup değişimi olacağı biliniyor ve bu durum ölçümler ile takip edilebiliyor.

Ancak yeni ortaya çıkan dönüş açısındaki bir değişiklik henüz beklenen bir durum değil. Geçen günlerde yapılan dünya kalibrasyon saatlerindeki 1 sn lik düzeltme dünyanın dönüş açısındaki değişimin bir parçası olduğu tartışılmaya başlandı.

Sıcaklık artışlarının 2012 yılı içinde tüm zamanların en büyük değişimini oluşturduğu ve bunun sürebileceği artık yazların ve kışların şiddetlerini artıran bir yoğunlukta yaşanacağı bildiriliyor.

Sıcaklıkların sonu neler getirecek bunu bilemiyoruz.

Sonuçlarını takip edeceğimiz bu sıcaklık artışlarının çevrenizdeki etkilerini yazmanızı istiyorum.

Benim yaşadığım izmirde bugüne kadar görmediğim sayıda Ağustos böceği ortaya çıktı. Sesleri hiçbir zaman bu kadar yükseldiğini hatırlamıyorum.

İzlenimlerinizi yazarsanız sevinirim.

Tavsiye Yazılar

5 Comments

  1. Ben Denizli'deyim. Eczacılık yaptığım için, özellikle haşeratlarla mücadele konusunda kendimce bir istatistik izleyebiliyorum.
    Sürekli karınca ilacı alınıyor, evleri tamamiyle karıncalar basmış durumda, yer altında karınca kalmadı sanki.
    Ve genellikle yer üstüne çıkmayan çok büyük fareler ortalarda dolaşıyor evlerde görülüyor.
    Toprağın altı çok ısınmış olmalı, her sene yazın karınca ilacı satardık ama bu sene biraz abartı karınca ve fare şikayeti var çok bariz şekilde.

    1. 2000 yılında izmit gölcük depreminden önce Manisa bölgesinde tarlalarda ve köylerde fare ve haşerelerde artış olmuştu sonra deprem

  2. Bu durumu iki şeye bağlamaktayım ya güneş aktivitelerine paralel radyasyon sözkonusu (atmosferde depolanan ısı dağılacak birşey bulamıyor).
    Veya uzun süredir gerçekleşmeyen 7+ depremler olmaması.
    Bora Hazır’a da katılıyorum

  3. zinike01 dedi ki:

    çoktan beri konuların takipcisiyim çevremdeki insanlara bazı şeyleri seviyeleri derecesinde anlatmaya çalışıyorum no mer mer no kafa her kez taktiri ilahi olur böyle şeyler bizim gençligimizde ne yazlar ne kışlar gördük falan filan gel anlat bide adama manyak damgasını vuruyorlar.

  4. Evet Avrupa’nın özellikle batısı şu ana kadar yaz görmedi ve bizim bulunduğumuz coğrafya ise sıcaklardan başını kaldıramadı diyebiliriz.

    Bunun aslında üç sebebi var.

    Birincisi basınç yerleşimi sürekli aleyhimize gelişti B.Avrupa serin ve yağışlı günler yaşarken biz güneyli kuvvetli çöl sıcaklarının etkisinde kaldık.

    İkincisi La Nina’dan El Nino’ya kayma var.
    http://portal.iri.columbia.edu/portal/server.pt?open=512&objID=945&parentname=CommunityPage&parentid=0&mode=2&in_hi_userid=2&cached=true

    Burada da gördüğünüz gibi JAS %55 El Nino beklentisi içeriyor ve bu eğilim güçlenerek devam edecek.

    Üçüncü olarak El Nino yazlarında Muson alçağı çok güçlüdür ve bunun yansıması Arabistan’ın fazla ısınmasıyla oluşan Basra Alçak basınç alanı çok kuvvetlenir ve yayılması artar. Bu sene Basra AB alanı çok aktif ve Muson yağışları da çok güçlü. Basra AB alanı çok aktif olduğunda 2000 yazı gibi K.Afrika üzerindeki sıcak havayı üzerimize zaman zaman çeker ve Sahra ile entegre olabilir.

    Yaşadığımız günler ve süreç maalesef böyle. Ancak Grönland’daki erimeler gerçekten düşündürücü ve tarım ürünlerindeki kuraklığa bağlı mahsulün yanması son derece sıkıntılı. Bu arada sürpriz olmazsa 2012-2013 kışında El Nino etkisiyle negatif Nao(Kuzey atlantik salınımı endeksi) endeksi kararlı olursa bol yağışlı, lodoslu, bol tozlu ve ılık bir kış yaşayabiliriz, Avrupa batısı ve ABD doğusu bol karlı soğuk günler geçirebilir ancak henüz çok erken tabi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir