Stratosfer ısınması. Kuzey kutup bölgesi…
Stratosfer ısınması.
Kuzey kutup bölgesi üzerinde oluşan hava anomalilerinin durumu hakkında yeni bilgiler gelmeye devam ediyor.
Kutup bölgesinden son gelen bilgileri aşırı soğuk havanın son 50 yılın en soğuk günlerinin yaşanmasına sebep oldu.
Şu anda kuzey kutup bölgesi üzerindeki araştırmalarda ilginç bazı bilgilerde mevcut.
Aşağıdaki görüntü kuzey kutup bölgesinden geçen hafta alınan bir uydu görüntüsü.
Bunların arasında stratosfer tabakasında meydana gelen aşırı ısınma.
Aşırı ısınma nedeni ile kutup bölgesinin kontrollerinde oluşan jetstreamler yön değişikliği ve katmanlar arasında hava sirkülasyonlarının değişmesine neden olmakta.
Bu stratosfer tabakasında meydana gelen ısınma nedeni ile alt tabaka ile üst tabaka arasındaki hava alış verişi basınç düşüklüğü sebebi ile yüksek hızda yer değişikliği ve soğuk havanın alt katmanlara itilerek yüzey sıcaklıklarını düşürüyor.
Stratosferdeki bu sıcaklık değişimi daha önce + / – 3 derece civarlarında oluşurken. 21 Aralıktan itibaren bu değişim +8 derecelere çıkmış durumda.
Bilim adamlarının söylediği daha önce bu kadar hızlı bir sıcaklık değişimine stratosfer tabakasında rastlanmadığı yönünde. Stratosfer tabasındaki sıcaklık çok stabil olduğu ve yer küreden meydana gelecek etkilerle bu tabakanın sıcaklığının değişmediği yönünde.
Sıcaklık değişimini aşağıdaki animasyon grafikte oldukça net olarak görebiliyoruz.
Daha önce bu şekildeki bir değişiklik 1957/58-1990/91 sırasında meydana gelmesine rağmen o dönemlerdeki sıcaklık değişimi +3 mertebesinde olması ile kutup soğuklarının kuzey yarım küreyi etkilemesi izlenmiş.
Bu yıl meydana gelen +8 lik değişikliğin mini buzul çağının bir başlangıçı olabileceği veya öncü bir değişiklik olduğu tartışılmakta. Önümüzdeki yıllardada bu şekilde sürecek olan bir stratosfer değişikliği dünyadaki tüm atmosferik olayların değişmesine sebep olacak.
Şu anda yeryüzünde karla kaplı alanın görüntüsü…
Bu sıcaklığın neden bu şekilde yükselmekte olduğu ile ilgili varsayımlar arasında güneş fırtınalarının azalması ve beklenen güneş fırtına döngüsünün gecikmesi gösterilmekte. Fırtınanın dünyanın stratosfer bölgesindeki elektriksel ve manyetiksel etkileri ile iyonlaşma ortamın sıcaklığının azalmasını sağlamaktadır.
Konu hakkında yeni bilgiler geldikçe eklemeye çalışacağım.
Yorumlarınızı bekliyorum.
…
Evet gerçekten çok soğudu kuzey bölgeler. Bunun bir sebebi Ao (Arctic Osillation) endeksinin kuvvetli negatif değerler alması ve soğuk havanın Orta ve B.Avrupa’ya akması olabilir. Buna benzer meteorolojik olaylar özellikle 2010 yılı Şubat ayında da yoğun şekilde yaşanmıştı. Sibirya Yüksek Basınç alanı da hayli aktif beklentilerin aksine bu kış. Ao endeksinin salınımı bu linktedir: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/daily_ao_index/ao_index_ensm.shtml