Ekonomik kriz, Güney kıbrıs banka elkoymaları

Ekonomik kriz ve Türkiyenin sorunu…

Son yıllarda dünya genelinde büyük bir ekonomik kriz meydana geldi. AB ve ABD durağan ve içinden çıkılmaz bir şekilde ekonomik kriz ile boğuşmakta.

2008 de başlayan ABD mortgage krizi ile patlak veren büyük ekonomik çıkmaz piyasalara bugüne kadar 4 büyük Merkez bankasının pompaladığı 6 Trilyon değerindeki nakite rağmen halen canlanmayan bir kriz Avrupayı ve ABD yi kasıp kavurmaya devam ediyor.

http://tr.wikipedia.org/wiki/2008-2012_K%C3%BCresel_Ekonomik_Kriz

Bu krizle ortaya çıkan piyasalardaki parasal boşluk dolduralamadığı gibi 6 trilyon dolarında yetmediği ve bunun 13 trilyon dolara kadar çıkabileceği söylenmekte.

En son oluşan olay ise dünya piyasalarında bir şeylerin deneneceğinin göstergesi oldu.

Güney kıbrısta bankalarda bulunan mevduata devlet el koydu. Bu el koymanın amacı mevduata uygulanacak olan vergi idi devlete hazır olan nakitin bir kısmına resmen el koymuş olacak…

İlk önce parasal piyasalarda çok yüksek meblağların döndüğü ancak ufak bir ülkede denenecek bu uygulama zor durumdaki tüm ülkeler için bir test olacak. Sırası ile İspanya, İtalya ve Fransada bu model denenecek durumda.
Aksi durumda AB ülkelerindeki piyasa boşluğunu doldurabilecek parasal kaynak bulunması mümkün görünmüyor.

Bu mevduata el koyma durumu piyasaları bugünden itibaren allak bullak etmeye yetti de arttı bile…

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1321201-piyasalarda-guney-kibris-sarsintisi

Aslında piyasalara oluşan olay için her şeyin bittiğinin belirtileri çok önceden gelmişti.

Bir yıl önce başlayan ALTIN daki hızlı yükseliş, nakitten ve bonolardan hızla altına kaçışın bir göstergesi olmuştu. Dünyadaki büyük piyasa belirleyicileri durumun farkına varmış ve dünya piyasalarından en güvenli olan altına yönlenerek altın toplamışlardı.

Ekonomik kriz

Büyük yükseliş Altında hangi aşamalara geldiğini görebilirsiniz.

Geçen sene meydana gelen bazı olaylarda bugünlerin habercisi gibi sanki İngiltere olimpiyat oyunları sırasında güvenliği bahane ederek tüm MB altınlarını çok başka bir yere nakil etmişti. Bu nakilden sonra ingiltere kraliçeside ilk kez MB ziyaret etmiş ve altınları kontrol etmişti.

http://www.internethaber.com/kralice-elizabeth-altinlarini-kontrol-etti-485228h.htm

Ziyareti sırasında söylediği “İnsanlık biraz fazla gevşemiş. Bankacılık alanındaki potansiyel sorunları vaktinde görememişler” sözü ilede sanki bir şeyleri işaret eder gibi…

Dünyaki tüm elit tabakaya ait altınlar piyasalardaki bonoların çevrilmesi ile altın olarak rezerv hale getirildi. Altın fiyatlarıda aldı başını gitti.

Son ilginç olay ise Vatikanda PAPA nın istifa etmesi oldu. Bu konu nedense sadece bazı magazinsel haberler ve kaotik bazı teorileri tetiklemekten başka bir şey akla getirmedi.

Oysa Dünyadaki en büyük altın rezerv ve paraya sahip kuruluşların başında Vatikan ve Papalık mevkii bulunmakta….

Önceki PAPA bu kaynakların ortada olmadığının farkına varması ile bu durumdan kuşkulanarak istifa etmiş durumda. Vatikandaki altınlar ve parasal kaynakların olmadığı çok yakın bir zaman içinde ortaya çıkması muhtemel…

Üçüncü olay ise IMF başkanına düzenlenen medya suikastı idi. IMF başkanının bir kadına tecavüz ettiği söylentisi ile IMF nin çok başarılı olan başkanını bu kurumdan bir şekilde el çektirilmesinin arkasında arık bu ekonomik krizin olduğunu söylememiz gerekmekte.

Dördüncü olay ise kimsenin dikkatini çekmeyecek kadar küçük bir haber olarak kaldı.
2012 nin şubat ayında İtalyada 6 trilyon dolar değerinde sahte ABD bonosu yakalanmıştı. Olayın PAPA nın ve VATIKAN nın ne kadar içinde olabileceğini araştırabilecek bir gazeteci çıkabileceğini sanmıyor. Bundan tam bir yıl sonrada PAPA istifa etmiş olacaktır..

http://tr.euronews.com/2012/02/17/6-trilyon-dolarlik-sahte-amerikan-tahvili-ele-gecirildi/

Güney kıbrıs insanoğlunun elindeki varlıklarında artık el konarak dünyada güvenli duruma gelmiş olan elit tabakanın tüm dünyadaki kaosa hazır hale geldiğini göstermektedir.

Ekonomik kriz

Güney kıbrıs bir domino etkisi yapacaktır. Tüm AB bankalarındaki varlıklara el konacak duruma gelmesi an meselesi. Bu küçük ülkedeki durumu bir kaç ay takip edecekler ve insanların tepkilerini ölçecekler. Sonuç olarakta bankalardaki paralara devlet el koyacak.

Türkiyenin elinde MB bankasında bulunan Altın rezervi şu an için tüm bankalardaki mevduatı karşılamaya yetebilecek durumda görünmesine rağmen oluşacak çevre ülke krizleri bu kaynağın çok hızlı bir şekilde yer değiştirmesin sağlayabilir.

Bu durumun tehlikesine varan MB mız en son olarak bankaların altın alıp satmasının önündeki engeli kaldırmasının arkasında yatan sebepleri artık görebiliyor olmanız gerekiyor. Siz siz olun elinizdeki altınları paraya çevirmeyin…

Bu nedenle tavsiyem mevduatı altın olarak tutmaktır. ( Dünya elit tabakasının bir bildiği vardır… )

Yorumlarınızı bekliyorum.

Tavsiye Yazılar

30 Comments

  1. Herşeyi söylemişsiniz..bize birşey kalmamış ki:…herşey planladıgı gibi devam ediyor…avrupa daki kriz cözülemez…herşey yeni dünya düzeni icin yapılıyor..

  2. ludwigvonkisses dedi ki:

    Turkiye 90 yil boyunca ekonomik kriz icinde yasadigindan, sirf istikrar var diye bile halk AKP istedigi yasagi getirsin “yeter be” demez.

  3. Fustat_R dedi ki:

    Rum kesimindeki Laiki Bankası’nın, ekonomik kriz yüzünden batmadan önce, Yunanistan’a 4milyar Euro’luk “tuhaf bir kredi verdiği” bildirildi

  4. ParaBilir dedi ki:

    Yunanistan’da ekonomik kriz acı sonuçlar doğuruyor.

  5. muratdundar1996 dedi ki:

    IMF borçları 2001’de kat kat artsa da bu mükemmel ekonomik politikalarla 2013 Mayısında bitmiştir.2009 Krizinde özetle Kriz bizi teğet geçti

  6. Thracian1903 dedi ki:

    ekonomik kriz beni de vurdu..

  7. nillaygedikli dedi ki:

    Ev içi yaşanan ekonomik kriz sonunda verilen karar ‘Neden bizim zengin sürekli para vermeye çalışan akrabalarımız yok!’

  8. oztahmisci dedi ki:

    Türkiye de ne zaman ekonomik bir kriz çıkartılacak olsa her zaman önceden not artırım kuruluşları Türkiye nin kredi notunu artırmıştır.

  9. kbrbngol dedi ki:

    2002öncesi Türkiye ekonomik kriz demek tek gecede binlerce şirketin iflası demek.

  10. dilaraguven dedi ki:

    *Ülkemiz liberal ekonomiye geçiş yaptığı 1980’lerin ortasından sonra üç ciddi ekonomik kriz yaşadı: 1994’de, 2001’de ve 2008’de…*

  11. mirebotan84 dedi ki:

    Avrupada ekonomik kriz biraz daha ileriye giderse, acisini biz yabancilar çekicez anlasilan. Sistem, yiginlarin ofkesini bize yonlendiriyor

  12. NurtenKIZIL dedi ki:

    Bu sefer cari açık falan yok bildiğin ekonomik kriz bu

  13. erkanchardakchi dedi ki:

    Dunyadaki ilk ekonomik kriz sogan yuzunden cikmis, lale sogani..

  14. OytunIslar dedi ki:

    İsveç Stockholm’de büyük bir halk ayaklanması meydana gelmiş. Araçları yakıp dükkanları yağmalıyorlar. Neden ekonomik kriz ve göçmenler…

  15. wvolkanyildirim dedi ki:

    Ekonomik verilere bakınca yakın bir zamanda 2001 deki ekonomik krizi dahi gölgede bırakacak ciddi bir kriz yaşanacağı gözleniyor…

  16. Mehmet_O_Alkan dedi ki:

    İlk kez ne zaman borçlandık? Lozan’da borçlar konusu ne oldu? Menderes hangi borcu kapattı? 1955’te başlayan ekonomik kriz ESKİ DEFTERLER’de

  17. BilalBalci58 dedi ki:

    işler artık kabak tadı veriyor derin ve gizli bir ekonomik kriz yaşanıyor

  18. Ahir Zaman Kardeşliği dedi ki:

    neler ÇÖzÜm olmadi? – serap akıncıoğlu

    bir avuç zalimi bir kenara koyarsak genel olarak her insan fıtratı gereği barıştan, huzurdan sevmekten sevilmekten zevk alır, yaşadığı toplumun temelinin bu güzel değerler üzerine kurulmasını ister, böyle bir dünyada yaşamak ister. dünyanın uzunca yıllardır değişmeyen bu herc-ü merc durumu karşısında insanlar gönüllerindeki bu özleme kavuşacak çözümleri aramışlardır. kimi kısmen belli bir süre için başarılı da olmuştur. ancak hiçbiri köklü bir çözüm getirememiştir. dünyanın şu an içinde bulunduğu durum da bu çözümsüzlüğün ispatıdır. Şu ana kadar alınan önlemler, mesela barışı tesis etmek için binbir çaba ile kurulan organizasyonlar kuruluşlar, bunların çalışmalarının neticeleri incelendiğinde durum çok daha iyi anlaşılacaktır.

    24 ekim 1945 birleşmiş milletler evrensel barışı, uluslar arasında güvenliği ve dayanışmayı sağlamak amacıyla kuruldu,

    9 nisan 1949 tarihinde nato (north atlantic treaty organization) siyasi ve askeri alanlarda işbirliği yaparak ortak ülkelerin güvenliklerini sağlama amacı ile kuruldu.

    bunların hepsi insanlık adına çok güzel gelişmelerdi ancak bugüne kadar yaşananlarda görüldüğü gibi yetersiz kalındı.

    İşte bu kuruluşlara rağmen dünyada yaşanan zulüm, savaş ve kargaşalara birkaç örnek:

    1988’den beri somali’de süregelen iç savaş ve açlık hala devam ediyor.

    sudan’da 1955 ve 1972 yılları arasında birinci, 1983 ve 2005 yılları arasında ise ikinci sudan iç savaşı oldu, sudan sonrasında ikiye ayrıldı ancak sınır bölgelerinde hala kargaşa yaşanıyor…

    1994 yılında ruanda’da tutsi ve hutu kabileleri arasında dehşet verici bir iç savaş yaşandı, yüzbinlerce insan hayatını kaybetti.

    1995 yılında srebrenista’da dünya tarihinin en büyük soykırımlarından biri yaşandı, binlerce boşnak kardeşimiz yaşamını yitirdi.

    arab baharı adıyla İslam coğrafyasında meydana gelen olaylarda binlerce insan hayatını kaybetti, yüzbinlercesi yaralandı, binlerce insandan hala haber alınamıyor. yüzbinler şu an yaşamlarını mülteci olarak zor şartlar altında idame ettirmek durumunda.

    ortadoğu’da kan, kargaşa yıllardır hiç durmadı, hala da tüm dehşetiyle devam ediyor.

    peki iç savaşların, katliamların yaşanmadığı bölgelerde durum nasıl? bu yerlerde de halk ekonomik krizin yıkıcı etkisi altında eziliyor. ekonomik kriz nedeniyle intiharlar, şiddet vakaları, cinayetler durulmuyor.

    ne 1975 yılında kurulan g8 ülkeleri tarafından düzenlenen yıllık ekonomi zirveleri ne de 20 maliye bakanı ve merkez bankası başkanı grubu, dünyanın en gelişmiş 25 milli ekonomisinden 19’unu ve ab’yi kapsayan, ekonomiden sorumlu devlet bakanlarından ve merkez bankası müdürlerinden ya da devlet görevlilerinden oluşan g20’nin düzenlediği zirveler, bu zirvelerde alınan kararlar hiçbir sonuca ulaşmadı. bütün önlemler 2007 yılında başlayan ekonomik krizin önüne geçemedi.

    elbetteki son derece büyük özveriyle çalışan, faaliyetlerine gece gündüz devam eden kardeşlerimizin kurduğu İhh kuruluşlar da var. dünyanın herhangi bir yerinde savaş, baskıcı rejimler ya da doğal afet gibi sebepler nedeniyle zor durumda kalmış, mağdur olmuş insanlara yardım eden bu gibi kuruluşların elbette ki insanlığa çok büyük faydası olmuş ancak köklü bir çözüm olmamıştır.

    peki köklü çözüm nedir? dünyadaki adaletsizliğin, kargaşanın, terörün, katliamların, açlığın, sefaletin ve zulmün tek bir çözümü vardır: Çözüm, İttihad-ı İslam altında kuran ahlakını yaşamaktır.

    müslümanların birlik olması sadece İslam dünyasına değil tüm dünyaya barış huzur ve refah getirecektir allah’ın izniyle. Çünkü allah’ın kuran-ı kerim’de biz kullarına tarif ettiği ahlakta zorlama ve baskı yoktur. bu birlik altında farklı dinlere mensup olanlar da, iman etmeyenler de huzur içinde yaşayacaklar, fikirlerini diledikleri gibi ifade edeceklerdir. din tebliğ edilir ama kişi kabul edip etmemekte, istediği inancı ya da inançsızlığı yaşamakta serbesttir. İttihad-ı İslam bu özgürlüğü tüm insanlara sağlayacak olan bir birliktir.

    http://www.serapakincioglu.com

    http://www.facebook.com/serapakincioglu9

    twitter.com/serapakincioglu

    http://www.facebook.com/serap.akincioglu

    serap_akin72@yahoo.co.uk

  19. ErsoyKcks dedi ki:

    Son 10 yılda ekonomik krizlerde:
    Yunanistan battı,hükümet ülkeyi satmadı.
    İspanya battı,hükümet ülkeyi satmadı.
    Bizde? Bizde kriz olmadı ki.

  20. ProfDemirtas dedi ki:

    Ekonomik Kriz aninda bile piyasalara pompalanan inanilmaz miktardaki para ile sisen borsalar, bu para cekildiginde ne yapacaklar?

  21. pexdproject dedi ki:

    Dorothée SCHMID: Avrupa’daki mevcut ekonomik kriz sadece ekonomiyle kalmıyor. Sosyal bir krize de dönüşüyor.

  22. turkanylmzz dedi ki:

    Ekonomik kriz sebebi yeni kaynak arayışındaki İspanya Hükümeti 500 avro değerinde ev alan yabancılara ‘oturma izni’ verecekmiş

  23. trt_gunluk dedi ki:

    TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Avrupa’daki ekonomik kriz ve Ortadoğu’daki gelişmelerle küresel düzeyde bir değişim yaşandığını belirtti.

  24. IsikSaban dedi ki:

    Olmayan parayla alınan evler yüzünden yarın ekonomik kriz çıktığında tüm bu emlakçıları devlet kurtaracak ya, ona yanıyorum asıl.

  25. LeventAkkaya dedi ki:

    Kaos Boşluk Yaratır. Boşluktan Sonra Düzen Gelir. Ekonomik Kriz, İNSANLIĞIN KRİZİ ne Dönüşecek. Halklar Ayaklanacak, Hükümetler Devrilecek

  26. drvuralkavuncu dedi ki:

    Akdeniz Parlementosunda Dünyadaki ve Akdeniz Ülkelerindeki ekonomik kriz ve çözüm yolları konuşuluyor.

  27. AnlBatmaz dedi ki:

    Bana kimse Turkiye’de 98. Avm acildiktan sonra ekonomik kriz var soyle para yok boyle para yok demesin

  28. MehmetAkifOkur dedi ki:

    Bu sertlik ve organizasyon yeteneğine sahip protestolar, savaş ya da ekonomik kriz gibi atmosferlerde sistemi zorlayabilir. O eşiğe gelmişiz

  29. esenalper dedi ki:

    Ülkedeki yatırım,para kaçınca ne olacak?bir ekonomik kriz bizi en az 50 sene geriye götürecek,tencere-tavayla işini kimse veremeyecek sana

  30. catmakasgokay dedi ki:

    Hitler,bir ekonomik kriz sonrasi ekonomi, milliyetcilik ve dini vaatleriyle ilk seciminde basari saglamistir.Oy orani her secimde artmistir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir